RSS-nyheter från Gnesta kommun

Denna sida listar de tio senaste nyheterna på Gnesta.se

  • Årets företagare har prisats
    Stefan Fredricson, Niclas Fredricson och Tomas Ingberg startade SNT Sverige 2022. Företaget är en totalleverantör av byggställningar, väderskydd och hissar för både byggföretag och privatpersoner. Idag har de totalt 15 anställda.De tre företagarna är uppväxta i Björnlunda och det var bland faktumet att de valt att etablera sig i sin hemkommun, tillsammans med det i övrigt stora engagemanget för lokalsamhället och det lokala föreningslivet, som motiverade årets utmärkelse.Så här lyder motiveringen ”Med gedigen branscherfarenhet, en imponerande entreprenörsanda och snabb framgång har årets företagare i Gnesta 2023 skapat en lokal verksamhet med kunder som sträcker sig långt bortom kommungränsen. Genom att aktivt engagera sig i det lokala samhället och föreningslivet, samt genom att utveckla den egna verksamheten, visar de både modet att starta nya företag och en vilja att främja lokalt företagande på ett bredare plan.Att samla och överraska tre handlingskraftiga, engagerade och ständigt sysselsatta företagare till ett och samma möte var inte lätt, men vi lyckades till sist!

    Stort grattis till SNT Sverige AB som utsetts till Årets företagare i Gnesta kommun. Idag överraskades detta handlingskraftiga företag med en prisceremoni.
    Bild på 4 män som precis prisats till årets företagare. Bild tagen utomhus människorna står framför ett gult byggstaket och det är sol ute.

  • Nytt vattenverk i Gnesta tätort
    Ett nytt vattenverk med ökad vattenkapacitet är ett viktigt steg mot en mer hållbar och trygg vattenförsörjning i kommunen. Vattenverket ska byggas etappvis och planeras vara i drift år 2027, med ett första spadtag för markentreprenad hösten 2025.–I det första skedet bygger vi för en vattenkapacitet till 11 000 invånare i tätorten, vilket är vår förväntade befolkningsmängd år 2045, säger Niklas Spetz, VA-chef i Gnesta kommun.Ökad kapacitet och förbättrad vattenkvalitetVattenverket ska utformas så att det kan byggas ut för en högre vattenkapacitet i takt med att befolkningsmängden ökar. Det blir ett mer effektivt vattenförsörjningssystem med större tillförlitlighet, och med tiden en förbättrad vattenkvalitet.–Med sjön Klämmingen som vattentäkt får vi ett vatten med lägre salthalt och hög och jämn kvalitet. Det ger goda förutsättningar för en enkel och stabil beredningsprocess som på sikt också kommer att påverka vattnets lukt och smak positivt, säger Niklas Spetz.

    Så här kan det nya och moderna vattenverket i Gnesta tätort se ut. Vattenverket ska byggas etappvis och förväntas vara i drift år 2027.
    Gnestas framtida vattenverk, sett från Visbohammarsvägen. En grön och beige byggnad och asfalterad väg omgiven av lite grönska.

  • Fira 6 juni med oss
    Dagen börjar med en musikparad från Strömmentorget till Frustuna hembygdsgård. Där blir det tal, sång, musik och uppträdanden. Vi kommer ha fika till försäljning och alla barn bjuds på gratis glass.Program:
    • Kl. 13.00 Parad med orkester från Strömmentorget mot Frustuna Hembygdsgård.
    • Kl. 13.15 Hembygdsföreningens ordförande Håkan Ekstrand hälsar välkommen.
    • Kl. 13:30 Kommunalråden Linda Lundin och Anna Ekström håller nationaldagstal och hälsar nya svenska medborgare välkomna.
    • Kl. 14:00 Lärare och elever från Gnesta kulturskola uppträder.
      Sluttid cirka 15:00.
    Hembygdsgården öppnar kl 12.30 och under dagen håller även hembygdsgårdens lilla affär och Gnesta-Kallemuséet öppet. Tiderna för dagens program är cirkatider.Frustuna hembygdsgård och Gnesta kommun hälsar alla varmt välkomna!

    Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag på Frustuna hembygdsgård. Det blir tal, sång, musik och uppträdanden. Dessutom bjuder vi alla barn på glass. Välkommen!


  • Förtidsrösta 22 maj-9 juni
    För att ha rätt att rösta i EU-valet måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen den 9 juni. Du behöver också vara svensk medborgare och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige, alternativt vara medborgare i något av EU:s medlemsländer, vara folkbokförd i Sverige och ha anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.Röstkort skickas ut i majInför EU-valet ska du ha fått ditt röstkort senast den 22 maj. Det är också det datum då röstningen startar i Sverige.På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider. Du får också förslag på ett antal lokaler där du kan förtidsrösta.Läs mer om valet och hur du gör för att rösta.

    Söndag 9 juni är det val till Europaparlamentet. Du som har rösträtt kan rösta från 22 maj till och med valdagen. I Gnesta kan du förtidsrösta på servicecenter.
    Ett valkuvert som lämnas från en hand till en annan hand.

  • Rena händer räddar liv
    Visste du att cirka 80 procent av alla bakterier överförs via handytorna, och att rena händer är den viktigaste åtgärden för att stoppa infektioner och smittspridning?Under maj månad pågår informationskampanjen "Rena händer räddar liv". Syftet är att uppmärksamma vikten av god handhygien.Medarbetare inom kommunens vård- och omsorgsverksamheter får lära sig mer om handtvätt, gå en kunskapspromenad på temat, delta i en föreläsning av Vårdhygien Sörmland och testa UV-lådan "Handcheck" för att se kvalitén på sin handdesinfektion i ultraviolett ljus.Läs mer om vikten av god handhygien på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

    Under maj månad arbetar vårdpersonal i Gnesta kommun med informationskampanjen Rena händer räddar liv. Syftet är att uppmärksamma vikten av god handhygien.


  • Temakväll för föräldrar engagerade
    Torsdag den 25 april bjöd Gnesta kommun in vårdnadshavare till barn i sjätte klass till en föräldrakväll om alkohol, droger och tobak. Ungefär 20 personer kom för att lyssna till information från polisen, kommunens socialtjänst och öppenvård, och Gnesta vårdcentral.
    Missade du kvällen? Vårdnadshavarna som var på plats vill att informationen som delades under kvällen når fler vårdnadshavare. De har därför samlat tips som du finner i slutet av artikeln.Information från lokalpolisenLokalpolisen Martin berättade om hur de arbetar med drogproblematik i kommunen, vilka som är de vanligaste drogerna just nu samt hur vi alla kan samverka runt ett barn eller en ungdom som ligger i riskzonen för drogmissbruk.Martin uppmuntrar alla att ringa in och tipsa polisen på 114 14 om du ser, hör eller på annat sätt uppmärksammar någonting suspekt. Han betonade även faran med tobak, cigaretter, vapen och snus. Enligt statistiken ökar risken betydligt för vidare utforskande av andra beroendeframkallande medel.Lokalpoliser arbetar även i civila kläder på våra orter.Du kan få stöd från socialtjänstenKommunens socialtjänst och öppenvård informerade om sitt arbete för ungdomar. Till öppenvårdens Råd och Stöd kan du som vårdnadshavare, barn eller ungdom vända dig för stöd. Det kan handla om föräldrarollen, oroligheter i familjen, missbruk, konflikter eller annat som påverkar er livssituation. På Råd och stöd arbetar bland annat familjebehandlare och ungdomssamordnare. Se relaterad information.Socialtjänsten berättade att ett föräldrakafé på fritidsgården Chill är på gång. Syftet är att skapa ett forum för vårdnadshavare där de kan prata om aktuella frågor utifrån olika teman och knyta kontakt med varandra.Information från Gnesta vårdcentralTill Gnesta vårdcentral kan man komma om man vill göra ett drogtest. Ingen tidsbokning krävs. Ellinor och Susanne från vårdcentralen förklarade hur ett drogtest går till. De betonade också vikten av att söka akutvård om ens barn är kraftigt påverkad, då det faktiskt kan vara livsfarligt.
    Tips från vårdnadshavare på platsVårdnadshavarna på plats fick möjlighet att diskutera i smågrupper. De har sammanfattat tankar och tips till dig som inte hade möjlighet att närvara under kvällen:
    • Skapa föräldranätverk – det är viktigt att föräldrar har kontakt med varandra för informationsöverföring och liknande.
    • Har ditt barn fått nya vänner? Blir bekant med föräldrarna.
    • Ungdomarna är allas vårt ansvar och det viktigt att visa att vi bryr oss.
    • Oroa dig inte för att uppfattas som en jobbig förälder, du är en engagerad förälder.
    • Det krävs en gemensam kraftsamling bland föräldrar. Föräldrarnas roll är mycket viktig.


    I slutet av april genomfördes en temakväll för vårdnadshavare till barn i sjätte klass. Ämnet var alkohol, droger och tobak. Polisen, kommunen och Gnesta vårdcentral var på plats.
    En vuxen och håller armen om ett barn. De lutar sig emot varandra.

  • Gnesta kommun deltar i årets skräpplockardagar
    Gnesta kommun har anmält sig till Håll Sverige rents skräpplockardagar. Runt om i landet plockar skolor, förskolor, företag och föreningar skräp. I Gnesta kommun pågår kampanjen mellan den 13 maj och 19 maj.Huvudsyftet med kampanjen är inte att städa, utan att väcka barn och ungdomars intresse för miljö och hållbarhet, och att visa att nedskräpning är fel.Årets tema: Stoppa skräpet – rädda havetSkräp i våra vatten är ett stort miljöproblem. Blåst och regnvatten kan föra med sig skräp ner i dagvattenbrunnar och till vattendrag, för att tillslut hamna i sjöar och hav. Det allra vanligaste skräpet som slängs på marken och hittas i våra vatten är plast – oftast engångsartiklar som lock, korkar, våtservetter, godis- och glasspapper.– Många djur dör för att de fastnar i eller äter upp skräp. Det lättaste sättet att minska nedskräpningen att lägga skräpet på rätt plats från början – i papperskorgen, säger Sandra Holmström, miljöansvarig i Gnesta kommun.Skräpplockning för politiker och tjänstepersonerTorsdag den 16 maj går tjänstepersoner och politiker i kommunen ut för att plocka skräp på olika platser i kommunen.–Vi har alla ett ansvar för att det ska vara rent och snyggt i vår stad. Vi behöver utbilda våra unga i hållbarhetsfrågor, men det är minst lika viktigt att vi vuxna föregår med gott exempel, säger Anders Axelsson, kommunchef i Gnesta kommun.

    Nästa vecka är det skräpplockardagar i Gnesta kommun. Torsdag den 16 maj är det dags för politiker och tjänstemän från kommunen att dra sitt strå till stacken.


  • Alpackor besökte Strandhagens äldreboende
    – Det är viktigt att vi får uppleva nya saker som bryter med det vardagliga, även när vi blir äldre. Det stimulerar våra sinnen och ger oss nya erfarenheter som vi senare kan samtala om.Maria Monikander är aktivitetssamordnare på äldreboendet Strandhagen och i hennes uppdrag ingår att genomföra olika typer av aktiviteter för de boende på Strandhagen.– Denna gång valde jag att bjuda in dessa lite ovanliga djur. Det är en helt ny upplevelse som passar bra nu när vi tar emot våren i vår fina trädgård.

    Det blev en trevlig utedag i det fina vädret när boende på Strandhagens äldreboende fick besök av alpackor.
    Person som matar två alpackor

  • Detta beslutades på kommunfullmäktige
    På dagordningenPå dagordningen fanns flera beslutsärenden och här presenteras några av dem:
    • Detaljplan för fastigheterna Gnesta 16:8 m.fl. -Mejerigatan
    • Årsredovisning 2023 för Gnesta kommun
    • Komplettering framtidsplanen 2024–2026 - Investeringsbudget och Exploateringsbudget
    Se webbsändning av mötet i efterhandI höstas beslutade kommunfullmäktige att kommande möten ska webbsändas. Mötet 22 april livesändes och några dagar efter mötet publicerades en textad inspelning.Se inspelningen av fullmäktiges sammanträde 22 april. Länk till annan webbplats.Filmen är textad och detta är framtaget med hjälp av AI. Detta innebär att det kan finnas mindre småfel i textningen. Vill du se texten så klickar du på symbolen T i videospelaren.Dagordning och protokoll för sammanträdet måndagen den 22 april 2024KallelseKallelse kommunfullmäktige 2024-04-22.pdf Pdf, 109.6 MB.ProtokollProtokoll kommunfullmäktige 2024-04-22.pdf Pdf, 6.2 MB.


    Vid kommunfullmäktiges sammanträde måndagen den 22 april fattades bland annat beslut om kommunens årsredovisning. Mötet spelades in och du kan se det här på webben i efterhand.
    Kommunfullmäktige sammanträder

  • Passersystem på återvinningscentralen testas
    Just nu testas ett nytt passersystem på återvinningscetralen. Målet är att ha det nya systemet i drift den 1 juni.Hur fungerar det nya systemet? Det nya systemet låter fastighetsägare och privatpersoner med folkbokföringsadress i Gnesta kommun passera med sitt körkort.Hur gör jag som inte har körkort? Du som inte har körkort kommer att kunna öppna bommen med ett passerkort, likt det gamla. Dessa nya passerkort är inte tillängliga under tiden vi testar systemet.Information om hur du får ett nytt passerkort kommer.Hur kommer man in utan körkort under testperioden? Återvinningscentralens personal öppnar för dig som inte har körkort.Hur gör jag som har fritidshus i Gnesta, men är folkbokförd i en annan kommun? Du som äger en fastighet i Gnesta kommun använder körkortet. Under testperioden finns personal på plats för att släppa in dig.Hur gör jag som hyr bostad i Gnesta, men är folkbokförd i en anan kommun?

    Du kommer att få ett passerkort. Mer information om hur du går tillväga kommer.
    Personal finns på plats för att släppa in dig under tiden vi testar det nya systemet.Hur öppnar jag bommen? Stoppa in körkortet eller passerkortet i terminalen för att öppna bommen. Under testperioden finns även personal på plats för att släppa in dig.Hur många gånger per år får jag som privatperson besöka återvinningscentralen? Vi har fria besök.Vad gäller för mig som företagare? Vi har fortsatt avgiftsfria besök fram till att det nya passersystemet går helt i drift. Antalet besök är fortfarande begränsat till två per dag och maxgränsen för avfall är tre kubik per gångOm du som företagare har outnyttjade besök på ditt passerkort kommer de att föras över till det nya passersystemet.Mer information om hur du som företagare använder det nya systemet kommer.

    Under maj månad testar vi ett nytt passersystem till återvinningscentralen. Personal finns på plats för att släppa in dig när bommen är nere.