Vy över sjön Klämmingen med spegelblank vattenyta.

Samråd om nya vattenförsörjningen

Vi bjuder in till samråd under arbetet med den nya vattenförsörjningen. Syftet är att informera och att ge dig som invånare möjlighet att lämna synpunkter på samrådsunderlaget.

Inbjudan till avgränsningssamråd

Snart påbörjas ett avgränsningsamråd gällande sjön Klämmingen som framtida huvudvattentäkt. Lämna dina synpunkter senast den 5 juli.

E-tjänst för synpunkter

Lämna dina synpunkter på samrådsunderlaget genom vår e-tjänst:

E-tjänst till avgränsningssamråd Länk till annan webbplats.

Samrådsunderlag

Här hittar du samrådsunderlaget Pdf, 3.8 MB.

Vill du ha samrådsunderlaget skickat till dig med post? Kontakta kommunens servicecenter, se kontakt.

Underlaget innehåller en beskrivning av verksamhetens lokalisering, omfattning och utformning, bedömda miljöeffekter samt förslag till miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning.

Tillståndsprocessen och dess samråd

I tidigare samråd fick myndigheter, fastighetsägare, ledningsägare och andra berörda lämna in synpunkter på verksamheten och dess bedömda miljöpåverkan. Synpunkterna sammanställdes i en samrådsredogörelse och lämnades till Länsstyrelsen i Stockholms län och till Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Länsstyrelserna har beslutat att verksamheten kan medföra betydande miljöpåverkan. Ett avgränsningssamråd ska därför genomföras enligt 6. kap. miljöbalken innan ansökan lämnas in till Nacka tingsrätt, Mark- och miljödomstolen.

Detta avgränsningssamråd omfattar verksamhetens lokalisering, omfattning och utformning och de miljöeffekter som verksamheten eller åtgärden kan antas medföra i sig eller till följd av yttre händelser. Samrådet omfattar även miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning.

Schematisk figur som visar själva tillståndsprocessen.Vi är i steg (4), den rödmarkerade rutan.

Vem bjuds in till samråd?

Enligt 6 kap. i miljöbalken ska Gnesta kommun samråda med myndigheter och med dem som anses särskilt berörda av projektet.

Gnesta kommun har bjudit in fastighetsägare runt Nyckelsjön, Avlasjön, Frösjön och Klämmingen. Men även fastighetsägare runt Övre Sigtunaån och Lisfingeån, olika tillståndsinnehavare, ledningsägare och myndigheter bjuds in för att ge synpunkter.

Allmänheten har också möjlighet att tycka till om projektet med den nya vattenförsörjningen. Det är en demokratisk rättighet och allas åsikter är värdefulla för oss.

Varför har man samråd?

Syftet med samråd är att samla in synpunkter och värdefull information för att få ett så bra beslutsunderlag som möjligt innan vi skickar in ansökan om tillstånd för vattenuttag ur Klämmingen till Mark- och miljödomstolen.

I förlängningen innebär det att eventuella osäkerheter i underlaget blir färre och att risken för tidskrävande kompletteringar minskar. I bilden nedan ser du de olika stegen i tillståndsprocessen för vattenutaget.