RSS-nyheter från Gnesta kommun

Denna sida listar de tio senaste nyheterna på Gnesta.se

  • Bada inte när det är algblomning
    Hur ser algblomning ut?Vid algblomning kan vattnet färgas grönt, blågrönt, gulaktigt eller rött till rödbrunt. Vattnet kan vara grumligt eller fullt av tråd- eller prickformade alger. Ofta blåser algblomningen in till stränder eller vikar.Bada inte om du misstänker algblomningDu kan inte se med blotta ögat om en algblomning är giftig eller inte. Undvik därför att bada vid algblomning. Det kan vara en hälsorisk för små barn och husdjur om de får i sig vattnet. Vänta gärna några dagar med att bada efter algblomning så det kan finnas gifter kvar i vattnet. Ofta krävs större mängder vatten än en kallsup men var uppmärksam på symtom. Läs mer om algblomning här på vår webbplats. Se relaterad information.

    Algblomning kan förekomma i våra sjöar och kan vara giftig. Därför ska du inte bada när det är algblomning. Risken för förgiftning är störst bland små barn och djur.
    Algblomning i vatten

  • Detta beslutades på kommunfullmäktige
    På dagordningenPå dagordningen fanns flera beslutsärenden och här presenteras några av dem: Se webbsändning av mötet i efterhandI höstas beslutade kommunfullmäktige att kommande möten ska webbsändas. Mötet 17 juni livesändes och några dagar efter mötet publicerades en textad inspelning.Se inspelningen av fullmäktiges sammanträde 17 juni. Länk till annan webbplats.Filmen är textad och detta är framtaget med hjälp av AI. Detta innebär att det kan finnas mindre småfel i textningen. Vill du se texten så klickar du på symbolen T i videospelaren.Dagordning och protokoll för sammanträdet måndagen den 17 juni 2024KallelseKallelse kommunfullmäktige 2024-06-17 Pdf, 12.3 MB.Kompletterande kallelse kommunfullmäktige 2024-06-17 Pdf, 1.4 MB.ProtokollProtokoll kommunfullmäktige 2024-06-17 Pdf, 153.6 kB.
    Protokoll nr 2 kommunfullmäktige 2024-06-17 Pdf, 3.8 MB.

    Vid kommunfullmäktige 17 juni fattades bland annat ett inriktningsbeslut om att bygga en ny förskola och skola i Stjärnhov. Du kan se en textad inspelning här från webbplatsen.
    Kommunfullmäktige sammanträder

  • Håll koll på badvattenkvaliteten
    Det senaste badvattenprovet för Frösjöstrands badplats visar på tjänligt badvatten. Proverna togs måndag den 24 juni.Provtagning på kommunala badplatserVi tar regelbundna prover på Gnestas sex kommunala badplatser, där vattnet i huvudsak kontrolleras på bakterier och algförekomst. Proverna tas en gång i månaden under badsäsong (21 juni–15 augusti). På Frösjöstrands badplats och Klämmingsbergsbadet tas vattenprover varannan vecka.Så här bedöms bakteriehalten
    • Tjänligt – bakteriehalten är låg och det går utmärkt att bada.

    • Tjänligt med anmärkning – vattnet innehåller lite högre bakteriehalter, men det finns ingen risk för sjukdom i samband med bad. Ett omprov tas så fort som möjligt.

    • Otjänligt – vattnet innehåller höga bakteriehalter och man bör avstå från bad tills dess att nya prover visar att det går att bada. Om en badplats visar ett otjänligt prov så tas ett omprov så fort som möjligt. Kommunen avråder då från bad, fram tills dess att vattenkvaliteten förbättrats.
    Om vattnet är otjänligtOm ett badvattenprov visar på otjänligt badvatten avråder kommunen från bad och ett omprov tas. Vi meddelar beslutet om avrådan på vår webbplats och på vår sida på Facebook. Vi sätter även upp informationsskyltar på aktuell badplats.Vi häver avrådan när badvattenproverna visar på tjänligt badvatten.

    Vi tar regelbundna prover på Gnestas sex kommunala badplatser. Det senaste provet visade på tjänligt vatten vid Frösjöstrands badplats.


  • Vi bygger en ny skola i Stjärnhov
    För ett år sedan konstaterades problem med inomhusmiljön på Kvarnbackaskolan och förskolan Korallen. Under sommaren 2023 genomförde fastighetsägaren Gnesta Förvaltnings AB (GFAB) undersökningar av lokalerna som visade på omfattande fuktskador. I väntan på renovering av lokalerna genomfördes under hösten undervisningen utomhus och i tillfälliga lokaler. Sedan årsskiftet finns en paviljonglösning på plats intill den befintliga bygganden.Nya lokaler för en säker skolmiljöKommunen har beslutat att bygga en helt ny förskola och skola i Stjärnhov, istället för att renovera den nuvarande. GFABS fortsatta utredningar av skadorna på den nuvarande byggnaden har nämligen visat att underliggande strukturer, som betongplatta och grundläggning, med stor sannolikhet är påverkade. Att behålla byggnaden skulle därför innebära en risk för ytterligare problem och behov av omfattande åtgärder.— Vi bygger en ny skola för att vara helt säkra på att barn och elever i Stjärnhov får den bästa möjliga skolmiljön. Vi är medvetna om att det innebär fortsatt undervisning i paviljongerna en längre tid, men vi är övertygade om att de nya lokalerna är värda att vänta på, säger Ann-Sofie Karlsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.— En nybyggnation ger oss möjligheten att bygga hållbart och klimatsmart. Det ger förutsättningar för en effektiv driftsekonomi, samt möjlighet till utveckling av platsen även i framtiden, säger Pernilla Lövström (M), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.Nästa steg är att ta fram en behovsanalys tillsammans med skolans personal och med invånare i Stjärnhov, för att skapa ett bra planeringsunderlag. När planeringsarbetet är klart kan kommunfullmäktige ta beslut om de investeringskostnader som nybyggnationen innebär.Beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktigeKommunstyrelsen tog beslut i ärendet den 17 juni. Här kan du läsa kallelsen och handlingarna till sammanträdet: Läs kallelsen och handlingarna till sammanträdet. Pdf, 12.3 MB.Ärendet gick vidare till kommunfullmäktige samma kväll för slutgiltigt beslut. Protokollet från kommunfullmäktige publiceras när det justerats, måndag den 24 juni.Se kommunfullmäktiges möte i efterhandDu kan se kommunfullmäktigemötet i efterhand här på webbplatsen. Just nu kan du se en direktinspelad version, inom kort publiceras en textad version. Se livesändningen 2024-06-17 Länk till annan webbplats..

    Kommunfullmäktige tog i går ett inriktningsbeslut om att bygga en ny förskola och skola i Stjärnhov, i stället för att renovera Kvarnbackaskolan och Korallens förskola.


  • Livesändning av kommunfullmäktige
    Sammanträdet är öppet för allmänhetenSom invånare har du chansen att lära känna de folkvalda politikerna och höra vilka beslut som tas i kommunens högsta beslutande organ, samtidigt som du får höra om hur besluten påverkar ditt vardagsliv.Följ livesändningen av sammanträdet klockan 19.00Du har möjlighet att följa kommunfullmäktigesammanträdet live via en direktlänk här på webbplatsen. Sändningen börjar strax innan mötet startar klockan 19.00.Till livesändningen av sammanträdet. Länk till annan webbplats.Sammanträdet spelas också in och kommer att textas i efterhand och publiceras här på gnesta.se efter några dagar.Följ sammanträdet på plats i kommunhusetDu kan också besöka kommunhuset och vara närvarande på plats under mötet. Lokalen är B-salen, Västra Storgatan 15, Gnesta.Ärenden på dagordningenPå dagordningen finns flera beslutsärenden och här presenteras några av dem:
    • Gång- och cykelstrategi i Gnesta kommun
    • Rätt att ta ut avgift av flerbostadshus för utökat
      hämtningsintervall av förpackningar och returpapper
    • Val till kommunala uppdrag - Mandatperioden 2022-2026
    På dagordningen finns också åtta interpellationer och tolv nya motioner.Dagordning för kommunfullmäktigesammanträdet måndag den 17 juni 2024Läs kallelsen och dagordningen för fler ärenden och utförlig beskrivning Pdf, 12.3 MB..
    Kommunfullmäktiges ledamöterFullmäktiges ledamöter och ersättare httar du i kommunens register över förtroendevalda. Länk till annan webbplats.

    Idag den 17 juni kan du följa kommunfullmäktiges sammanträde genom en livesändning här på kommunens webbplats. Sammanträdet startar klockan 19.00.
    Ordförandeklubba

  • Ny grillplats vid Lötbodal
    Nu finns en ny grillplats med grill/eldstad och sittbänkar med många sittplatser intill raststugan i Lötbodals rekreationsområde. Grillplatsen är uppförd efter önskemål från kommuninvånare.LötbodalsområdetLötbodal är ett skogshemman söder om Gnesta tätort och är en plats för alla. Här finns totalt 250 hektar tätortsnära natur med rastplatser, vindskydd, 5 kilometer ridled, hundträningsanläggning och promenadstigar varav en är tillgänglighetsanpassad. Lötbodal innehållar också områden för motorsport.Här kan du läsa mer om Lötbodalsområdet: Lötbodalsområdet - Gnesta kommun Länk till annan webbplats.

    Njut av naturen och grilla tillsammans med familj och vänner på Lötbodals nya grillplats. Men tänk på brandrisken och var försiktig!


  • Skräphjältar fick besök av en sopbil
    Det var ett förväntansfullt gäng som tog emot Sandra Holmström och Jonas Ek från Gnesta kommun under onsdagsmorgonen. Barnen på Videungarna, ett fristående personalkooperativ för pedagogisk omsorg, skulle nu få veta att de vunnit Gnesta kommuns skräpplockartävling.

    Barnen på Videungarna vann årets skräpplockartävling för förskolor. Idag fick de besök av miljöansvarig personal från Gnesta kommun – och av en sopbil!


  • Tyck till om Klämmingsbergsbadet
    Gnesta kommun har beslutat att rusta upp Klämmingsbergsbadet. Nu vill vi ha dina förslag på hur Klämmingsbergsbadet kan bli en trivsammare badplats.Hur vill du att Klämmingsbergsbadet ska se ut? Vad saknar du på platsen idag? Svara i vår enkätundersökning och tyck till. Dina synpunkter är viktiga och kommer att användas som underlag i kommande planering och utveckling av badplatsen.Till enkät om Klämmingsbergsbadet Länk till annan webbplats.

    Klämmingsbergsbadet står inför en kommande upprustning. Hur vill du att Klämmingsbergsbadet ska se ut? Tyck till i vår enkätundersökning som pågår hela sommaren.
    Hopptornet vid Klämmingsbergsbadet

  • Kommunfullmäktige 17 juni
    Välkommen till KF (kommunfullmäktige) måndagen den 17 juni 2024 klockan 19.00 i B-salen, Västra Storgatan 15, Gnesta.Sammanträdet är öppet för allmänhetenSom invånare har du chansen att lära känna de folkvalda politikerna och höra vilka beslut som tas i kommunens högsta beslutande instans, samtidigt som du får höra om hur besluten påverkar ditt vardagsliv.Följ livesändningen av sammanträdetDu har möjlighet att följa kommunfullmäktigesammanträdet live via en direktlänk här på webbplatsen. Länken publicerar vi på sammanträdesdagen, 17 juni.Inspelningar från kommunfullmäktigemöten tidigare i år hittar du i vår filmportal. Se relaterad information. Ärenden på dagordningenPå dagordningen finns flera beslutsärenden och här presenteras några av dem:
    • Gång- och cykelstrategi i Gnesta kommun
    • Rätt att ta ut avgift av flerbostadshus för utökat
      hämtningsintervall av förpackningar och returpapper
    • Val till kommunala uppdrag - Mandatperioden 2022-2026
    På dagordningen finns också åtta interpellationer och tolv nya motioner.Dagordning för kommunfullmäktigesammanträdet måndag den 17 juni 2024Läs kallelsen och dagordningen för fler ärenden och utförlig beskrivning Pdf, 12.3 MB..

    Måndag 17 juni sammanträder kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande instans. Här kan du läsa om de beslut som tas av våra folkvalda politiker och hur de påverkar ditt vardagsliv.
    Ordförandeklubba

  • Ansök om skolskjuts senast den 21 juli
    Elever som är folkbokförda i Gnesta kommun och går i någon av kommunens grundskolor kan ha rätt till skolskjuts. Tidigare läsår har kommunen erbjudit skolskjuts till alla elever som uppfyller kriterierna i riktlinjerna, men nu behöver du själv ansöka om skolskjuts för ditt barn.Du ansöker via e-tjänsten på vår webbplats: Ansök om skolskjuts Länk till annan webbplats.Skicka in din ansökan senast den 21 juli. Ansökningar som inkommer senare kommer inte kunna handläggas i tid till skolstart.Bedömningarna görs utifrån våra riktlinjer, se relaterad information.Skolskjuts med bussHar ditt barn tidigare blivit beviljad skolskjuts med buss? Busskortet gäller även för läsåret 2024/2025, så du behöver inte göra en ny ansökan.

    Nu är det dags att ansöka om skolskjuts för läsåret 2024/2025. Ansök om skolskjuts i vår e-tjänst senast den 21 juli.